Τι είναι η αποκόλληση του υαλοειδούς;
Η κοιλότητα του βολβού του ματιού είναι γεμάτη από ένα διαυγές και παχύρευστο υγρό (γέλη) που ονομάζεται υαλώδες σώμα. Το υγρό αυτό είναι σε επαφή με το εσωτερικό τοίχωμα του βολβού, και πιο συγκεκριμένα με τον χιτώνα, που τον καλύπτει σαν εσωτερική “ταπετσαρία“, δηλ. τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Με την πάροδο της ηλικίας, η γέλη αρχίζει να να ρευστοποιείται , να συρρικνώνεται και να ξεκολλάει από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Αυτή η εξέλιξη είναι γνωστή ως αποκόλληση του υαλώδους. Κάποιες φορές, καθώς η γέλη ξεκολλάει, σε κάποια σημεία που είναι πιο γερά κολλημένη με τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, προκαλεί έντονες έλξεις ή σκισίματα στον αμφιβληστροειδή που τα ονομάζουμε ρωγμές.
Τι είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή;
Αν υπάρχει ρωγμή και παραμείνει χωρίς θεραπεία, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να περάσει μέσα απ’ αυτή ρευστοποιημένο υαλώδες υγρό, αποκολλάται ο αμφιβληστροειδής απο το μελαχρουν επιθηλιο.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματά της αποκόλλησης του υαλοειδούς είναι σκιές που εμφανίζονται ξαφνικά να αιωρούνται στο οπτικό μας πεδίο και που άλλες φορές μοιάζουν με μυγάκια (μυϊοψίες) και άλλες φορές με ιστό αράχνης και/ή στιγμιαίες λάμψεις. Στην αποκόλληση του αμφιβληστροειδή, εκτός από τα προηγούμενα, μπορεί να έχουμε την αίσθηση μιας “κουρτίνας” που καλύπτει μέρος ή ολόκληρο το οπτικό μας πεδίο.
Ποιές είναι οι θεραπείες;
Μπορεί να χρειαστεί laser ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση, όταν υπάρχει ρωγμή ή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.